tyskie vademecum piwa pl 2007, Ebooks, e-book hasło 123
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Tyskie vademecum piwa Michael Jackson Piw towarzyszy wielu ważnym momentom w naszym życiu Piwo pija się na całym świecie. Chętnie sięgają po nie artyści, gwiazdy kina i estrady, politycy a nawet głowy państw - także te koronowane. Obok najbardziej popularnego w Polsce piwa jasnego istnieje całe bogactwo jego odmian i gatunków, które pija się w różnych zakątkach świata. W wielu krajach z zamawianiem i piciem piwa wiążą się niezwykłe rytuały, a piwna tradycja pełna jest mitów i legend. Tyskie to jedno z najbardziej znanych polskich piw w Europie. Jego smak cenią sobie mieszkańcy takich „piwnych" krajów jak Anglia, Belgia, Niemcy czy Irlandia, a międzynarodowi eksperci przyznają mu nagrody. Tyskie stanowi nieodłączny element wielkiej i fascynującej międzynarodowej kultury piwnej, dlatego pragniemy przybliżyć polskim piwoszom zwyczaje związane z piciem piwa także w innych krajach. Przewodnikiem w podróży po piwnej Europie jest sam Michael Jackson, określany przez The Wall Street Journal „największym światowym krytykiem piwa". Ta książka, czytana w tempie niespiesznie sączonego piwa, uczyni Cię jego koneserem zanim zdołasz się zorientować. Piwo na przestrzeni dziejów Dlaczego pierwotni ludzie przestali być koczownikami i zamiast tułać się z miejsca na miejsce zaczęli formować osiadłe zorganizowane wspólnoty? Czy przypadkiem nie dlatego, że wynaleźli piwo? Jak powstało pierwsze piwo? Polowanie na dzikie zwierzęta było niebezpieczne, zaś dostępność jagód i owoców ograniczały pory ich dojrzewania. Można je było przechowywać, jednak dość szybko się psuły. W ten sposób, „niechcący", ze sfermentowanych owoców powstało wino, chociaż z pewnością nie należało ono do najlepszych. Z uwagi na niewielką zawartość białka nie było zbyt pożywne. Inne potencjalne źródło pokarmu stanowiły dzikie trawy, przypominające nasze dzisiejsze zboża. Ich ziarna były jednak zwykle zbyt twarde, by je jeść z przyjemnością, również ich konsystencja mogła zmieniać się pod wpływem pogody. Na nizinie położonej między Eufratem i Tygrysem gwałtowne powodzie występowały na przemian z okresami palącego słońca, przez co zboże stawało się chrupkie, rozmakało i uzyskiwało ciastowatą konsystencję. Kiedy ludzie poznali proces obróbki ziarna i mogli go regulować, powstały produkt przypominał najprawdopodobniej dzisiejszą owsiankę lub polentę. Po wysuszeniu otrzymywano coś w rodzaju „pierwotnego" chleba. Jednak w ciepłym klimacie Mezopotamii bardziej prawdopodobna była przemiana ziarna w piwo z udziałem niewidzialnych, dzikich drożdży obecnych w powietrzu. 4 I Napój, który tworzył cywilizację Podobne odkrycia miały miejsce również w innych częściach regionu, który dziś nazywamy Bliskim Wschodem. Jednak to Sumerowie byli pierwszymi, którzy opisali receptury posługując się pismem obrazkowym. Przedstawiały one sceny, które do dziś spotykamy w niektórych częściach Afryki, gdzie „tradycyjne piwo" warzone z prosa podawane jest w skorupie tykwy. Sumerowie dla uzyskania goryczki dodawali do napoju różne zioła, np. rozmaryn. W Grecji i Rzymie, chociaż wino cieszyło się największą popularnością, chętnie spożywano także piwo. Do najżarliwszych jego propagatorów należał ponoć sam Cezar, który poznał smak tego napoju podczas jednej z wypraw przeciw barbarzyńcom. Postępem w produkcji piwa w owych czasach było zastosowanie zamiast chleba prażonego ziarna, czyli słodu. Jeśli warzenie piwa z prosa rozprzestrzeniło się na południe, to czy powędrowało także na wschód do Japonii, gdzie produkowano sake? Jako sfermentowany napój z ryżu, sake bywa niesłusznie nazywane winem ryżowym, gdyż jego proces wytwarzania bardziej zbliżony jest do produkcji piwa, choć trudno uznać je za piwo w pełnym tego słowa znaczeniu. Ostatnie archeologiczne odkrycia pozwoliły wysunąć hipotezę, że Japończycy warzyli sake nawet wcześniej niż mieszkańcy Mezopotamii piwo. Inną prawdopodobną drogą rozprzestrzeniania się umiejętności warzenia jest szlak północny z żytem jako głównym zbożem. Należy tu zaliczyć rosyjski kwas chlebowy, a także kilka innych tradycyjnych napojów z okolic Morza Bałtyckiego, w tym fińską specjalność sahti - słodkie, mocne piwo tradycyjnie warzone w domach przez żony farmerów, podawane w kilku pubach w Lahti i Savonlinnie.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmement.xlx.pl
|