tyskie vademecum piwa pl 2007, Ebooks, e-book hasło 123

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • smakujzapachy.keep.pl
  • Podobne

     

    tyskie vademecum piwa pl 2007, Ebooks, e-book hasło 123

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    Tyskie
    vademecum
    piwa
    Michael Jackson
    Piw towarzyszy
    wielu ważnym
    momentom
    w naszym życiu
    Piwo pija się na całym świecie. Chętnie sięgają po nie artyści, gwiazdy
    kina i estrady, politycy a nawet głowy państw - także te koronowane. Obok
    najbardziej popularnego w Polsce piwa jasnego istnieje całe bogactwo jego
    odmian i gatunków, które pija się w różnych zakątkach świata. W wielu
    krajach z zamawianiem i piciem piwa wiążą się niezwykłe rytuały, a piwna
    tradycja pełna jest mitów i legend.
    Tyskie to jedno z najbardziej znanych polskich piw w Europie. Jego smak
    cenią sobie mieszkańcy takich „piwnych" krajów jak Anglia, Belgia, Niemcy
    czy Irlandia, a międzynarodowi eksperci przyznają mu nagrody. Tyskie
    stanowi nieodłączny element wielkiej i fascynującej międzynarodowej
    kultury piwnej, dlatego pragniemy przybliżyć polskim piwoszom zwyczaje
    związane z piciem piwa także w innych krajach.
    Przewodnikiem w podróży po piwnej Europie jest sam Michael Jackson,
    określany przez The Wall Street Journal „największym światowym
    krytykiem piwa". Ta książka, czytana w tempie niespiesznie sączonego
    piwa, uczyni Cię jego koneserem zanim zdołasz się zorientować.
    Piwo na przestrzeni
    dziejów
    Dlaczego pierwotni
    ludzie przestali
    być koczownikami
    i zamiast tułać się
    z miejsca na miejsce
    zaczęli formować
    osiadłe zorganizowane
    wspólnoty? Czy
    przypadkiem nie
    dlatego, że wynaleźli
    piwo?
    Jak powstało
    pierwsze piwo?
    Polowanie na dzikie zwierzęta było niebezpieczne,
    zaś dostępność jagód i owoców ograniczały pory ich
    dojrzewania. Można je było przechowywać, jednak
    dość szybko się psuły. W ten sposób, „niechcący",
    ze sfermentowanych owoców powstało wino, chociaż
    z pewnością nie należało ono do najlepszych. Z uwagi
    na niewielką zawartość białka nie było zbyt pożywne.
    Inne potencjalne źródło pokarmu stanowiły dzikie trawy,
    przypominające nasze dzisiejsze zboża. Ich ziarna były
    jednak zwykle zbyt twarde, by je jeść z przyjemnością,
    również ich konsystencja mogła zmieniać się pod
    wpływem pogody.
    Na nizinie położonej między Eufratem i Tygrysem
    gwałtowne powodzie występowały na przemian
    z okresami palącego słońca, przez co zboże stawało
    się chrupkie, rozmakało i uzyskiwało ciastowatą
    konsystencję. Kiedy ludzie poznali proces obróbki
    ziarna i mogli go regulować, powstały produkt
    przypominał najprawdopodobniej dzisiejszą owsiankę
    lub polentę. Po wysuszeniu otrzymywano coś w rodzaju
    „pierwotnego" chleba. Jednak w ciepłym klimacie
    Mezopotamii bardziej prawdopodobna była przemiana
    ziarna w piwo z udziałem niewidzialnych, dzikich
    drożdży obecnych w powietrzu.
    4
    I
    Napój, który tworzył
    cywilizację
    Podobne odkrycia miały miejsce również w innych
    częściach regionu, który dziś nazywamy Bliskim
    Wschodem. Jednak to Sumerowie byli pierwszymi,
    którzy opisali receptury posługując się pismem
    obrazkowym. Przedstawiały one sceny, które do dziś
    spotykamy w niektórych częściach Afryki, gdzie
    „tradycyjne piwo" warzone z prosa podawane jest
    w skorupie tykwy. Sumerowie dla uzyskania goryczki
    dodawali do napoju różne zioła, np. rozmaryn.
    W Grecji i Rzymie, chociaż wino cieszyło się największą
    popularnością, chętnie spożywano także piwo. Do
    najżarliwszych jego propagatorów należał ponoć sam
    Cezar, który poznał smak tego napoju podczas jednej
    z wypraw przeciw barbarzyńcom. Postępem w produkcji
    piwa w owych czasach było zastosowanie zamiast chleba
    prażonego ziarna, czyli słodu.
    Jeśli warzenie piwa z prosa rozprzestrzeniło się na
    południe, to czy powędrowało także na wschód do
    Japonii, gdzie produkowano sake? Jako sfermentowany
    napój z ryżu,
    sake
    bywa niesłusznie nazywane winem
    ryżowym, gdyż jego proces wytwarzania bardziej
    zbliżony jest do produkcji piwa, choć trudno uznać
    je za piwo w pełnym tego słowa znaczeniu. Ostatnie
    archeologiczne odkrycia pozwoliły wysunąć hipotezę,
    że Japończycy warzyli
    sake
    nawet wcześniej niż
    mieszkańcy Mezopotamii piwo.
    Inną prawdopodobną drogą rozprzestrzeniania się
    umiejętności warzenia jest szlak północny z żytem jako
    głównym zbożem. Należy tu zaliczyć rosyjski kwas
    chlebowy, a także kilka innych tradycyjnych napojów
    z okolic Morza Bałtyckiego, w tym fińską specjalność
    sahti
    - słodkie, mocne piwo tradycyjnie warzone
    w domach przez żony farmerów, podawane w kilku
    pubach w Lahti i Savonlinnie.
    [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mement.xlx.pl
  • Designed by Finerdesign.com