wdliny domowe - receptury sposoby wytwarzania, KSIĄŻKI(,,audio,mobi,rtf,djvu), Nowy folder, Wędliny domowe - Receptury, sposoby wytwarzania [PL] [][rtf][]
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
WĘDLINY DOMOWE RECEPTURY I SPOSOBY WYTWARZANIA OPRACOWANY NA PODSTAWIE FORUM „WĘDLINY DOMOWE” (OPRACOWAŁ TEDI) WYŁĄCZNIE DO UŻYTKU DOMOWEGO PORADNIK POCZĄTKUJĄCEGO, DOMOWEGO MASARZA. 5 Surowce: 10 RODZAJE WĘDZENIA > WSZYSTKO O WĘDZENIU 15 Wędzenie: 15 Metody i technika wędzenia: 17 1. Wędzenie zimne: 17 2. Wędzenie gorące: 18 3. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem: 19 4. Studzenie produktów wędzonych: 20 Drewno, trociny, zrębki > Drewno wędzarnicze 20 Wędzenie porady > Wędzenie ryb na zimno 21 Wędzenie porady > Wędzenie ryb na gorąco 21 Wędzenie porady > Czasokresy i przedziały temp. wędzenia różnych produktów 22 Wędzenie drobiu 23 Sposoby parzenia > Obróbka cieplna 24 Porady ogólne o wędzeniu 25 Inne typy obróbki > Pozostałe rodzaje obróbki cieplnej mięsa i jego przetworów 25 PEKLOWANIE SUCHE: 26 Peklowanie suche > Peklowanie mięs z niższych klas 27 Peklowanie suche > Peklowanie płuc 27 Peklowanie suche > Peklowanie serc do produkcji wędlin 27 Peklowanie suche > Solenie słoniny 27 Peklowanie suche > Solenie tłuszczu drobnego 28 Peklowanie suche > Peklowanie mięsa drobnego i elementów 28 PEKLOWANIE MOKRE 29 Peklowanie mokre > Peklowanie elementów uformowanych, o wadze do 5 kg 29 Peklowanie mokre > Peklowanie mokre podrobów 30 Peklowanie mokre >Przygotowanie i peklowanie skórek wieprzowych 31 Peklowanie mokre > Dodatki specjalne 31 Peklowanie mokre > Peklowanie na mokro 32 Peklowanie mokre metodą tradycyjną: 32 Peklowanie mokre nastrzykowo - zalewowe 36 Peklowanie mieszane 38 Peklowanie nastrzykowo - zalewowe 38 Metoda tradycyjna przyspieszona 40 Ogólne wiadomości o peklowaniu 41 Uwagi dotyczące sposobu peklowania 41 Środki peklujące: 42 Peklowanie porady > Uwaga na sól 44 Saletra i peklowanie - punkt widzenia amatora. 44 Środki chemiczne używane do peklowania i konserwowania mięs i potraw 45 JELITA 47 Wybarwienie i sposoby pakowania osłonek naturalnych 47 Kalibracja i oznakowanie jelit wieprzowych i wołowych 48 Przydatność użytkowa poszczególnych rodzajów jelit: 49 Odkręcanie jelit 50 PRZYPRAWY 50 Przyprawy naturalne: 50 Mieszanki przyprawowe: 51 Ekstrakty przypraw naturalnych: 51 SZYNKI, BALERONY, POLĘDWICE 62 Szynka z kością wędzona 62 Szynka wołowa gotowana 63 Szynka tylna gotowana sznurowana 64 Szynka piwna 66 Baleron gotowany 66 Balerony > Baleron wędzony 68 Balerony > Baleronn warszawski 68 POLĘDWICE 68 Polędwice > Schab wędzony 68 Polędwice > Polędwica łososiowa (z lat 50-tych) 69 Polędwice > Schab suszony a'la wędliny parmeńskie: 70 Pierś drobiowa parzona 71 Wędzonki z dziczyzny > Szynka z dzika 72 WYROBY SUROWE DOJRZEWAJĄCE 72 Surowe dojrzewające > Salchichon - hiszpańska dojrzewająca 72 Surowe dojrzewające > Salami Finocchiona 73 Surowe dojrzewające > Moje przemyślenia na temat wędlin surowo - dojrzewających 75 Surowe dojrzewające > Wędliny dojrzewające - moje doświadczenia 76 WĘDZONKI RÓŻNE 82 Wędzonka Krotoszyńska 82 Boczek wędzony gotowany 83 Inne wędzonki > Żeberka wędzone na ostro 84 Wędzonki drobiowe > Kiełbasa z mięsa gęsiego 85 Wędzonki drobiowe > Półgęski litewskie 85 Wędzonki rybne > Sposoby wędzenia ryb 86 Wędzonki rybne > Wędzenie ryb wg Sławka 87 Wędzonki rybne > Wędzenie łososia 88 Wędzonki rybne > Sielawa wedzona po wigiersku 88 Wędzonki rybne > Kiełbasa z ryby 89 KIEŁBASY TRWAŁE I PÓŁTRWAŁE 89 Kiełbasy porady > Ogólne zasady produkcji kiełbas suszonych i podsuszanych 89 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Kiełbasa swojska 93 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Salami węgierskie 94 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Kiełbasa polska wędzona 2 95 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Kiełbasa węgierska wędzona 96 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Salami 98 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Frankfurterki wędzone 99 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Kiełbasa litewska 100 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Kiełbasa kresowa 101 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Metka łososiowa 102 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Metka brunszwicka 103 Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Metka 104 Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa chojnowska 105 Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzona 106 Trwałe i półtrwałe > Kiełbasa tuchowska pieczona podsuszana 107 Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa wiejska małopolska 2 109 Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa białostocka 110 Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa Bełza 111 Trwałe i półtrwałe > Kiełbasa piwna parzona lub pieczona podsuszana 113 Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa krakowska krajana pieczona 114 Trwałe i półtrwałe > Kiełbasa podhalańska parzona lub pieczona podsuszana 116 Trwałe i półtrwałe > Kiełbasa żywiecka parzona lub pieczona podsuszana 117 Kiełbasa swojska 119 Przepis na kiełbaskę domową. 119 Skiłłądź 119 Kindziuk 120 WĘDLINY NIETRWAŁE 121 Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa cytrynowa parzona 121 Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa Marcina 123 Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa knyszyńska 123 Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa śląska parzona 124 Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa kminkowa parzona 126 Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa cieszyńska 127 Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa wiejska małopolska 128 Kiełbasa surowa biała...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmement.xlx.pl
|