wdliny domowe - receptury sposoby wytwarzania, KSIĄŻKI(,,audio,mobi,rtf,djvu), Nowy folder, Wędliny domowe - Receptury, sposoby wytwarzania [PL] [][rtf][]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lilyth.htw.pl
  • Podobne

     

    wdliny domowe - receptury sposoby wytwarzania, KSIĄŻKI(,,audio,mobi,rtf,djvu), Nowy folder, Wędliny domowe - Receptury, sposoby wytwarzania [PL] [][rtf][]

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]

    WĘDLINY DOMOWE

    RECEPTURY I  SPOSOBY WYTWARZANIA

     

    OPRACOWANY NA PODSTAWIE FORUM „WĘDLINY DOMOWE”

    (OPRACOWAŁ TEDI)

     

    WYŁĄCZNIE DO UŻYTKU DOMOWEGO

     

     

    PORADNIK POCZĄTKUJĄCEGO, DOMOWEGO MASARZA.               5

    Surowce:              10

    RODZAJE WĘDZENIA > WSZYSTKO O WĘDZENIU              15

    Wędzenie:              15

    Metody i technika wędzenia:              17

    1. Wędzenie zimne:              17

    2. Wędzenie gorące:              18

    3. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem:              19

    4. Studzenie produktów wędzonych:              20

    Drewno, trociny, zrębki > Drewno wędzarnicze              20

    Wędzenie porady > Wędzenie ryb na zimno              21

    Wędzenie porady > Wędzenie ryb na gorąco              21

    Wędzenie porady > Czasokresy i przedziały temp. wędzenia różnych produktów              22

    Wędzenie drobiu              23

    Sposoby parzenia > Obróbka cieplna              24

    Porady ogólne o wędzeniu                25

    Inne typy obróbki > Pozostałe rodzaje obróbki cieplnej mięsa i jego przetworów              25

    PEKLOWANIE SUCHE:               26

    Peklowanie suche > Peklowanie mięs z niższych klas              27

    Peklowanie suche > Peklowanie płuc              27

    Peklowanie suche > Peklowanie serc do produkcji wędlin              27

    Peklowanie suche > Solenie słoniny              27

    Peklowanie suche > Solenie tłuszczu drobnego              28

    Peklowanie suche > Peklowanie mięsa drobnego i elementów              28

    PEKLOWANIE MOKRE               29

    Peklowanie mokre > Peklowanie elementów uformowanych, o wadze do 5 kg              29

    Peklowanie mokre > Peklowanie mokre podrobów              30

    Peklowanie mokre >Przygotowanie i peklowanie skórek wieprzowych              31

    Peklowanie mokre > Dodatki specjalne              31

    Peklowanie mokre > Peklowanie na mokro              32

    Peklowanie mokre metodą tradycyjną:               32

    Peklowanie mokre nastrzykowo - zalewowe              36

    Peklowanie mieszane              38

    Peklowanie nastrzykowo - zalewowe              38

    Metoda tradycyjna przyspieszona              40

    Ogólne wiadomości o peklowaniu              41

    Uwagi dotyczące sposobu peklowania              41

    Środki peklujące:               42

    Peklowanie porady > Uwaga na sól              44

    Saletra i peklowanie - punkt widzenia amatora.              44

    Środki chemiczne używane do peklowania i konserwowania mięs i potraw              45

    JELITA              47

    Wybarwienie i sposoby pakowania osłonek naturalnych              47

    Kalibracja i oznakowanie jelit wieprzowych i wołowych              48

    Przydatność użytkowa poszczególnych rodzajów jelit:              49

    Odkręcanie jelit              50

    PRZYPRAWY              50

    Przyprawy naturalne:               50

    Mieszanki przyprawowe:               51

    Ekstrakty przypraw naturalnych:               51

    SZYNKI, BALERONY, POLĘDWICE              62

    Szynka z kością wędzona              62

    Szynka wołowa gotowana              63

    Szynka tylna gotowana sznurowana              64

    Szynka piwna              66

    Baleron gotowany              66

    Balerony > Baleron wędzony              68

    Balerony > Baleronn warszawski              68

    POLĘDWICE               68

    Polędwice > Schab wędzony              68

    Polędwice > Polędwica łososiowa (z lat 50-tych)              69

    Polędwice > Schab suszony a'la wędliny parmeńskie:              70

    Pierś drobiowa parzona               71

    Wędzonki z dziczyzny > Szynka z dzika              72

    WYROBY SUROWE DOJRZEWAJĄCE              72

    Surowe dojrzewające > Salchichon - hiszpańska dojrzewająca              72

    Surowe dojrzewające > Salami Finocchiona              73

    Surowe dojrzewające > Moje przemyślenia na temat wędlin surowo - dojrzewających              75

    Surowe dojrzewające > Wędliny dojrzewające - moje doświadczenia              76

    WĘDZONKI RÓŻNE              82

    Wędzonka Krotoszyńska              82

    Boczek wędzony gotowany              83

    Inne wędzonki > Żeberka wędzone na ostro              84

    Wędzonki drobiowe > Kiełbasa z mięsa gęsiego              85

    Wędzonki drobiowe > Półgęski litewskie              85

    Wędzonki rybne > Sposoby wędzenia ryb              86

    Wędzonki rybne > Wędzenie ryb wg Sławka              87

    Wędzonki rybne > Wędzenie łososia              88

    Wędzonki rybne > Sielawa wedzona po wigiersku              88

    Wędzonki rybne > Kiełbasa z ryby              89

    KIEŁBASY TRWAŁE I PÓŁTRWAŁE              89

    Kiełbasy porady > Ogólne zasady produkcji kiełbas suszonych i podsuszanych              89

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Kiełbasa swojska              93

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Salami węgierskie              94

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Kiełbasa polska wędzona 2              95

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Kiełbasa węgierska wędzona              96

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Salami              98

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Frankfurterki wędzone              99

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Kiełbasa litewska              100

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Kiełbasa kresowa              101

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Metka łososiowa              102

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Metka brunszwicka              103

    Trwałe i półtrwałe wędzone surowe > Metka              104

    Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa chojnowska              105

    Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzona              106

    Trwałe i półtrwałe  > Kiełbasa tuchowska pieczona podsuszana              107

    Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa wiejska małopolska 2              109

    Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa białostocka              110

    Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa Bełza              111

    Trwałe i półtrwałe  > Kiełbasa piwna parzona lub pieczona podsuszana              113

    Trwałe i półtrwałe pieczone lub parzone > Kiełbasa krakowska krajana pieczona              114

    Trwałe i półtrwałe > Kiełbasa podhalańska parzona lub pieczona podsuszana              116

    Trwałe i półtrwałe > Kiełbasa żywiecka parzona lub pieczona podsuszana              117

    Kiełbasa swojska               119

    Przepis na kiełbaskę domową.               119

    Skiłłądź              119

    Kindziuk              120

    WĘDLINY NIETRWAŁE              121

    Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa cytrynowa parzona              121

    Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa Marcina              123

    Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa knyszyńska              123

    Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa śląska parzona              124

    Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa kminkowa parzona              126

    Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa cieszyńska              127

    Nietrwałe średnio lub grubo rozdrobnione > Kiełbasa wiejska małopolska              128

    Kiełbasa surowa biała...

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mement.xlx.pl
  • Designed by Finerdesign.com