wegetarianizm w praktyce, e-książki, ZM

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tykypyfyfy.xlx.pl
  • Podobne

     

    wegetarianizm w praktyce, e-książki, ZM

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji
    Darmowa publikacja dostarczona przez
    Copyright by Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski, rok 2008
    Autor: Wojciech Łukaszewski
    Tytuł: Wegetarianizm w praktyce
    Data: 29.12.2012
    Złote Myśli Sp. z o.o.
    ul. Toszecka 102
    44-117 Gliwice
    email:
    Niniejsza
    publikacja
    może
    być
    kopiowana,
    oraz
    dowolnie
    rozprowadzana
    tylko
    i
    wyłącznie
    w
    formie
    dostarczonej
    przez
    Wydawcę.
    Zabronione

    jakiekolwiek
    zmiany
    w
    zawartości
    publikacji
    bez
    pisemnej
    zgody
    Wydawcy.
    Zabrania
    się
    jej
    odsprzedaży,
    zgodnie
    z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
    Autor
    oraz
    Wydawnictwo
    Złote
    Myśli
    dołożyli
    wszelkich
    starań,
    by
    zawarte
    w
    tej
    książce
    informacje
    były
    kompletne
    i
    rzetelne.
    Nie
    biorą
    jednak
    żadnej
    odpowiedzialności
    ani
    za
    ich
    wykorzystanie,
    ani
    za
    związane
    z
    tym
    ewentualne
    naruszenie
    praw
    patentowych
    lub
    autorskich.
    Autor
    oraz
    Wydawnictwo
    Złote
    Myśli
    nie
    ponoszą
    również
    żadnej
    odpowiedzialności
    za
    ewentualne
    szkody
    wynikłe
    z
    wykorzystania
    informacji
    zawartych
    w książce.
    Wszelkie prawa zastrzeżone.
    All rights reserved.
    P
    r
    ed
    by
    TCPDF
    (
    www
    .t
    cpd
    f.
    o
    r
    g
    )
    SPIS TREŚCI
    ..................................................................................................................5
    .............................................................................................9
    ...............................................................17
    .........................................................23
    2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI
    ....................................................................26
    3. NIECODZIENNE, WARTE ZAUWAŻENIA PRODUKTY SPOŻYWCZE
    ................31
    3.1. Wybrane produkty sojowe
    ....................................................................................31
    3.2. Niektóre inne produkty
    ........................................................................................36
    3.3. Co jeszcze można jadać?
    ......................................................................................46
    3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych
    .....................................50
    4. POPULARNE TŁUSZCZE
    ..................................................................................58
    4.1. Masło
    ....................................................................................................................60
    4.2. Margaryna
    ............................................................................................................65
    4.3. Oleje
    .....................................................................................................................68
    5. CHLEB
    ..............................................................................................................77
    5.1. Słodkie wypieki
    .....................................................................................................96
    6. SÓL
    .................................................................................................................102
    ................................................................................................108
    ....................................................................................109
    .....................................................114
    ...................................................................................................118
    ......................................................................................120
    ..............................................................................126
    8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI
    ...............................................................................130
    8.1. Dodatki „E”
    .........................................................................................................132
    8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako “E”
    ...............................................................162
    9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY
    ........................................................................166
    10. NIEZBĘDNE MINERAŁY
    ...............................................................................172
    11. CO TO JEST DIETA?
    .......................................................................................182
    11.1. Dietetyka medyczna
    ..........................................................................................184
    11.2. Dietetyka pozamedyczna
    ..................................................................................190
    12. WEGETARIAŃSKIE PSY?
    .............................................................................208
    13. PYTANIA I ODPOWIEDZI
    ..............................................................................219
    14. ZAKOŃCZENIE
    .............................................................................................239
    15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE
    ............................244
    WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
    darmowy fragment -
    Złote Myśli
    Wojciech Łukaszewski
    ● str.
    4
    Wstęp
    Oto
    poradnik
    dla
    wszystkich
    zainteresowanych
    praktycznymi
    aspektami
    szeroko
    pojętego
    wegetarianizmu.
    Drogi Czytelniku,
    znajdziesz tu mnóstwo informacji dotyczących codziennego
    i odświętnego jedzenia. Nie mogliśmy napisać o wszystkim, więc
    wybraliśmy kilka, naszym zadaniem kluczowych zagadnień. Jedne
    z nich mogą wydawać się banalne, inne bardzo ciekawe, a niektóre
    wręcz kontrowersyjne - to zależy od czytelnika. W tej książce zawarte
    są tematy często poruszane przez innych autorów, oraz sprawy na
    ogół traktowane jak tabu. Na pewno będziesz z niej wielokrotnie
    korzystać.
    Przeciętnemu współczesnemu człowiekowi jest coraz trudniej
    dostatecznie orientować się w sprawach dotyczących żywienia.
    A przecież ta sfera stanowi jeden z najważniejszych aspektów
    naszego życia. Wszystkie definicje życia podkreślają, że jest ono
    nieustannym procesem przemiany materii
    Każdy organizm, od
    drobnoustrojów do człowieka, aby żyć potrzebuje energii. W zasadzie
    wszystko, co organizm wchłania i przetwarza, można nazwać jego
    1
    Tutaj nie wdajemy się w skomplikowane definicje biologiczne, filozoficzne, czy
    religijne.
    Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli
    & Wojciech Łukaszewski
       WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
    darmowy fragment -
    Złote Myśli
    Wojciech Łukaszewski
    ● str.
    5
    pożywieniem. Dla człowieka szczególne znaczenie ma odżywianie się
    w formie, po prostu, codziennego jedzenia i picia. W ten sposób
    dostarczamy naszemu ciału niezbędnych składników do jego
    regeneracji i transformacji. Statystyczna osoba rocznie zjada prawie
    tonę żywności, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym
    balastem. Człowiek bez picia może wytrzymać 2 - 4 dni, bez jedzenia
    przestaje żyć po 7 - 10 dniach
    Pomijając specjalne sytuacje
    (niektóre choroby, chwilowy priorytet „wyższych” zadań, świadoma
    głodówka), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak czynimy.
    Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do jedzenia.
    Niewielu szczęśliwców może samemu i dla siebie wytwarzać
    żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkiego.
    Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych
    produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są
    potrzebne do wyprodukowania „swojskiej” żywności. We
    współczesnym świecie jesteśmy otoczeni przez ekspansywny
    przemysł spożywczy wsparty interesami handlowców, reklamami –
    i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść
    (sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”,
    wręcz leczy prawie wszystkie schorzenia
    Oczywiście owa
    „rewelacyjna” wiadomość jest podparta wycinkiem z jakiejś gazety,
    albo nazwiskiem popularnej osoby (aktor, sportowiec, polityk).
    Rozgłasza się więc, że znany przez wszystkich (najczęściej z telewizji)
    2
    Mamy na myśli przeciętnych ludzi, przebywających w normalnych warunkach.
    Sytuacje ekstremalne zmieniają wymienione liczby, jak zwykle.
    3
    Gruntowne zbadanie tego zagadnienia mogłoby stanowić podstawę
    pasjonującej pracy z zakresu socjologii zdrowia.
    Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli
    & Wojciech Łukaszewski
        [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mement.xlx.pl
  • Designed by Finerdesign.com