wegetarianizm w praktyce, e-książki, ZM
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji Darmowa publikacja dostarczona przez Copyright by Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski, rok 2008 Autor: Wojciech Łukaszewski Tytuł: Wegetarianizm w praktyce Data: 29.12.2012 Złote Myśli Sp. z o.o. ul. Toszecka 102 44-117 Gliwice email: Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości publikacji bez pisemnej zgody Wydawcy. Zabrania się jej odsprzedaży, zgodnie z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli. Autor oraz Wydawnictwo Złote Myśli dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo Złote Myśli nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce. Wszelkie prawa zastrzeżone. All rights reserved. P r ed by TCPDF ( www .t cpd f. o r g ) SPIS TREŚCI ..................................................................................................................5 .............................................................................................9 ...............................................................17 .........................................................23 2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI ....................................................................26 3. NIECODZIENNE, WARTE ZAUWAŻENIA PRODUKTY SPOŻYWCZE ................31 3.1. Wybrane produkty sojowe ....................................................................................31 3.2. Niektóre inne produkty ........................................................................................36 3.3. Co jeszcze można jadać? ......................................................................................46 3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych .....................................50 4. POPULARNE TŁUSZCZE ..................................................................................58 4.1. Masło ....................................................................................................................60 4.2. Margaryna ............................................................................................................65 4.3. Oleje .....................................................................................................................68 5. CHLEB ..............................................................................................................77 5.1. Słodkie wypieki .....................................................................................................96 6. SÓL .................................................................................................................102 ................................................................................................108 ....................................................................................109 .....................................................114 ...................................................................................................118 ......................................................................................120 ..............................................................................126 8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI ...............................................................................130 8.1. Dodatki „E” .........................................................................................................132 8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako “E” ...............................................................162 9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY ........................................................................166 10. NIEZBĘDNE MINERAŁY ...............................................................................172 11. CO TO JEST DIETA? .......................................................................................182 11.1. Dietetyka medyczna ..........................................................................................184 11.2. Dietetyka pozamedyczna ..................................................................................190 12. WEGETARIAŃSKIE PSY? .............................................................................208 13. PYTANIA I ODPOWIEDZI ..............................................................................219 14. ZAKOŃCZENIE .............................................................................................239 15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE ............................244 WEGETARIANIZM W PRAKTYCE - darmowy fragment - Złote Myśli Wojciech Łukaszewski ● str. 4 Wstęp Oto poradnik dla wszystkich zainteresowanych praktycznymi aspektami szeroko pojętego wegetarianizmu. Drogi Czytelniku, znajdziesz tu mnóstwo informacji dotyczących codziennego i odświętnego jedzenia. Nie mogliśmy napisać o wszystkim, więc wybraliśmy kilka, naszym zadaniem kluczowych zagadnień. Jedne z nich mogą wydawać się banalne, inne bardzo ciekawe, a niektóre wręcz kontrowersyjne - to zależy od czytelnika. W tej książce zawarte są tematy często poruszane przez innych autorów, oraz sprawy na ogół traktowane jak tabu. Na pewno będziesz z niej wielokrotnie korzystać. Przeciętnemu współczesnemu człowiekowi jest coraz trudniej dostatecznie orientować się w sprawach dotyczących żywienia. A przecież ta sfera stanowi jeden z najważniejszych aspektów naszego życia. Wszystkie definicje życia podkreślają, że jest ono nieustannym procesem przemiany materii Każdy organizm, od drobnoustrojów do człowieka, aby żyć potrzebuje energii. W zasadzie wszystko, co organizm wchłania i przetwarza, można nazwać jego 1 Tutaj nie wdajemy się w skomplikowane definicje biologiczne, filozoficzne, czy religijne. Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski WEGETARIANIZM W PRAKTYCE - darmowy fragment - Złote Myśli Wojciech Łukaszewski ● str. 5 pożywieniem. Dla człowieka szczególne znaczenie ma odżywianie się w formie, po prostu, codziennego jedzenia i picia. W ten sposób dostarczamy naszemu ciału niezbędnych składników do jego regeneracji i transformacji. Statystyczna osoba rocznie zjada prawie tonę żywności, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym balastem. Człowiek bez picia może wytrzymać 2 - 4 dni, bez jedzenia przestaje żyć po 7 - 10 dniach Pomijając specjalne sytuacje (niektóre choroby, chwilowy priorytet „wyższych” zadań, świadoma głodówka), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak czynimy. Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do jedzenia. Niewielu szczęśliwców może samemu i dla siebie wytwarzać żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkiego. Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są potrzebne do wyprodukowania „swojskiej” żywności. We współczesnym świecie jesteśmy otoczeni przez ekspansywny przemysł spożywczy wsparty interesami handlowców, reklamami – i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść (sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”, wręcz leczy prawie wszystkie schorzenia Oczywiście owa „rewelacyjna” wiadomość jest podparta wycinkiem z jakiejś gazety, albo nazwiskiem popularnej osoby (aktor, sportowiec, polityk). Rozgłasza się więc, że znany przez wszystkich (najczęściej z telewizji) 2 Mamy na myśli przeciętnych ludzi, przebywających w normalnych warunkach. Sytuacje ekstremalne zmieniają wymienione liczby, jak zwykle. 3 Gruntowne zbadanie tego zagadnienia mogłoby stanowić podstawę pasjonującej pracy z zakresu socjologii zdrowia. Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmement.xlx.pl
|