wina, Książki, Kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Produkcja wina w domuWino gronowe z winogronSk�adniki:10 kg owoc�w3,5 kg cukru5 l wodydro�d�e winne rasy Tokaj lub MaderaPrzygotowa� matk� dro�d�ow�. Z umytych owoc�w wycisn�� sok i zmiesza� z przegotowan� letni� wod� ( lub sokiem ze s�odkich jab�ek lub gruszek). Winogrono ugnie�� lub zmia�d�y� t�uczkiem w misie kamionkowej lub sokowir�wce. Zala� wrz�c� wod� wyt�oki i po 3 dniach miazg� przecedzi�. Po�ow� ilo�ci cukru wymiesza� z niewielk� ilo�ci� moszczu i doda� razem z matk� dro�d�ow� do zastawu. Po dw�ch dniach dodaje si� reszt� cukru i butelk� zamyka korkiem z rurk� fermentacyjn�. Po miesi�cu burzliwej fermentacji �ci�ga si� wino i poddaj kolejnej fermentacji. Kolejne �ci�gni�cia wina znad osadu pozwala na jego dojrzewanie przez miesi�c. Nast�pnie rozlewa si� do butelekWino z ry�uKilogram ry�u wsypa� do butli i zala� 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru (ostudzonej), dodaj�c 120 g rodzynek i 7 dag dro�d�y. Butl� zamkn�� korkiem z rurk� fermentacyjn� i postawi� w ciep�ym pomieszczeniu na 15 dni. Nast�pnie zla� ostro�nie wino, zrobi� karmel z 80 dag cukru (nie przypali�) i doda� do wina, aby nabra�o barwy. Zostawi� do sklarowania. Rozla� do butelek. Wino z ry�u jest smaczniejsze i mocniejsze od owocowego.Wino z porzeczekNa litr uzyskanego z wyci�ni�tych porzeczek (czerwonych, bia�ych lub czarnych) soku wzi�� 1 lub 2 litry wody i 200 do 300 g cukru. Mo�na przez kilka dni fermentowa� ca�� miazg� i dopiero po tym czasie wycisn�� moszcz. Post�powa� jak przy ka�dym winie owocowym. Nie potrzeba dodawa� kwasu cytrynowego.Wino z wi�niOwoce umy�, wydrylowa� i odstawi�. Na drugi dzie� wycisn�� sok, zala� ponownie, wycisn��, mieszaj�c z poprzednim. Do moszczu wi�niowego dodaje si� 25 - 33 dag cukru na ka�dy litr p�ynu. Wla� moszcz do butli (g�siora), doda� matk� dro�d�ow� (np. dro�d�y Bordeaux), 3 g fosforanu amonowego na ka�de 10 litr�w moszczu. Po fermentacji burzliwej i cichej zla� do czystej butli znad osadu, gdzie przez miesi�c niech dojrzewa. Potem rozla� do butelek �ci�gaj�c znad osadu.Wino z �ytaAby uzyska� 10 litr�w wina zu�ywamy 2,5 kg �yta, gar�� rodzynek, 2,25 kg cukru oraz 6 -8 dag kwasu cytrynowego, 4 g fosforanu amonowego. Oczyszczone �yto op�uka� szybko zimn� wod�. Ziarno odcedzi� i wsypa� do butli o pojemno�ci 15 l (wino z �yta burzliwie fermentuje). Zala� 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody z zawarto�ci� kwasu cytrynowego. Po kilku godzinach dola� 5 litr�w roztworu wody z 1,5 kg cukru (2/3 przewidzianego cukru) Doda� 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie fermentuj�cej matki dro�d�owej (najlepiej rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5). Zamkn�� butl� korkiem z rurk� fermentacyjn�. Po 4 - 5 dniach burzliwej fermentacji doda� reszt� roztworu cukrowego (ok. 2 - 3 litr�w) tak, aby by�o 10 litr�w moszczu w butli oraz 1 gram po�ywki (fosforanu amonowego). Po 3 - 4 tygodniach m�ode wino zla� do innej butli na spokojn� fermentacj�, kt�ra rwa ok. 3 tygodni. Nast�pnie �ci�gn�� wino do dojrzewania. Wino z �yta szybko si� klaruje i dojrzewa. W ci�gu nieca�ego roku jest gotowe do spo�ycia.Wino z owoc�w r�yProporcje cukru, owoc�w i wody:1 kg owoc�w1 kg cukru2 - 3 l wodyOwoce umy�, wsypa� do 1/3 obj�to�ci butli. Zala� przegotowan� wod� (ostudzon�) do 3 wysoko�ci butli, doda� dro�d�e zwyk�e lub Madera i zostawi� w temperaturze pokojowej, zatykaj�c rurk� fermentacyjn�. Po 3 miesi�cach gotowe wino �ci�gn�� znad osadu do butelek. Na owoce w butli nala� now� porcj� wody z cukrem i po 2 - 3 miesi�cach b�dzie nowe dobre wino.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmement.xlx.pl
|