wegańska bogini w kuchni cała książka, ebooki
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Wegaskie NIADANIA Kawa jest szkodliwa dla organizmu i to zy sposób na rozpoczcie dnia. (Jeli to dla Ciebie nowo, przeczytaj „Wegask bogini”, s. 21). Prawdziwe niadanie mistrzów to wiee owoce. Ale w weekendy oraz w dni, w które owoce nie wystarcz, ciesz si poniszymi wegaskimi niadaniami. Francuska „jajecznica” bez jaj Domowe muesli JEDYNA niadaniowa kanapka Ziemniaczana „jajecznica” bez jaj Francuski tost pod pierzynk z nerkowców Podstawowe naleniki Podstawowe muffinki owocowo-orzechowe Koktajle Wegaskie burrito na niadanie Wegomlet z Denver dla dwojga 17 Francuska „jajecznica” bez jaj W duej misce pocz tofu, ser, ce- bulk, czosnek, patki drodowe, sos tamari lub inny sos sojowy, kurku- m, sól i pieprz. Odstaw mieszank na bok. Du patelni teflonow postaw na rednim ogniu i stop na niej olej kokosowy. Na tuszcz wrzu grzyby i sma je, od czasu do czasu miesza- jc, a bd mikkie, przez okoo 1½ minuty. Dorzu szpinak, jeli to ko- nieczne, to po garci naraz, i sma, a licie zmikn, przez okoo 1 mi- nut. Dodaj tofu z dodatkami i sma cao, od czasu do czasu mieszajc, przez 3 – 4 minuty lub tak dugo, a z „jajecznicy” wyparuje cay pyn i bdzie gorca. Podawaj natych- miast. Porcja dla 3 – 4 osób 400 – 450 g twardego lub bardzo twardego tofu, pokruszonego (użyj dłoni lub widelca) 100 g pokruszonego wegańskiego sera typu cheddar, innego łagodnego, półmiękkiego sera lub łagodnego sera topionego 3 posiekane pędy zielonej cebulki 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżka sosu tamari lub innego sosu sojowego 1 / 2 łyżeczki kurkumy 1 / 2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej 1 / 2 łyżeczki pieprzu 1 / 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego 1 szklanka pokrojonych w plastry grzybów (obojętnie, jakiego rodzaju, lub mieszanych) 2 szklanki świeżych liści szpinaku Wegaska bogini w kuchni 18 Domowe muesli Rozgrzej piekarnik do 150°C. Patki owsiane rozó na duej blasze do pieczenia o wysokich brze- gach i piecz je, od czasu do czasu mieszajc, przez okoo 15 minut, a bd lekko upraone. W midzyczasie w duej misce pocz migday, kokos i sól. W maej misce wymieszaj syrop klonowy, syrop ryowy i olej. Upraone patki wsyp do migda- ów z dodatkami. Nastpnie dodaj wymieszane syropy i dokadnie wszy- stko pocz. Wysmaruj tuszczem blach. Mu- esli rozó równomiernie na blasze i piecz je, mieszajc od czasu do czasu, a bdzie zotobrzowe, przez ok. 20 – 25 minut (mieszanina bdzie wyglda nadal na gorc i mokr — i taka te bdzie w dotyku). Domie- szaj do muesli suszone owoce, a na- stpnie pozostaw cao do zupe- nego wystudzenia w rondlu lub na kratce z piekarnika. (Czekanie, a muesli wystygnie, bdzie tortur. Postaraj si jednak. Ta potrawa jest gorca). Przechowuj w szczelnym pojemniku. 1 szklanka jagód (jeśli użyjesz truskawek, usuń z nich ogonki i pokrój je w ćwiartki) 1 opakowanie (ok. 150 g) sojowego jogurtu waniliowego lub owocowego 2 / 3 szklanki domowego muesli DOMOWE MUESLI Porcja na ok. 6 szklanek 2 szklanki płatków owsianych 1 1 / 4 szklanki (100 g) płatków migdałowych 1 / 4 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych 1 / 4 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej 1 / 4 szklanki syropu klonowego 2 łyżki syropu ryżowego 2 łyżki oleju krokoszowego plus niewielka ilość do wysmarowania blachy 1 szklanka suszonych owoców (rodzynek, jasnych rodzynek, żurawiny, posiekanych moreli — możesz wykorzystać jeden rodzaj owoców lub zmieszać je w dowolnej kombinacji) Wegaskie niadania 19 JEDYNA niadaniowa kanapka Kawaek tofu podziel na 4 cienkie plastry. Du patelni postaw na rednim ogniu i stop na niej olej kokosowy. Na tuszczu sma przez 2 minuty tofu oraz wdlin. Obró tofu i wdlin na drug stron i dodaj do tofu niewielk ilo masa sojo- wego, zanim pooysz na tofu ser. Przykryj patelni i sma wszystko przez kolejne 2 minuty. Na 4 krom- kach poó po 1 plastrze wdliny, 1 kawaku tofu z serem oraz po 1 pla- sterku pomidora, jeli chcesz go uy. Cao szczodrze posyp sol i pie- przem oraz polej keczupem, jeli masz tak ochot, i przykryj pozo- staymi 4 kromkami. Podawaj na- tychmiast. Po tym wszystkim mo- esz umrze szczliwa. Porcja na 4 kanapki ok. 200 – 250 g pieczonego lub smażonego tofu 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego 4 plastry wegańskiej wędliny sojowej o smaku bekonu 4 plastry wegańskiego sera typu cheddar, innego łagodnego, półmiękkiego sera lub łagodnego sera topionego 8 kromek pieczywa pełnoziarnistego 4 plastry pomidora (opcjonalnie) 2 łyżki masła sojowego drobnoziarnista sól morska pieprz keczup (opcjonalnie) Wegaska bogini w kuchni 20
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmement.xlx.pl
|