uprawa krzewów owocowych 2 odmiany ELA, UPRAWA KRZEWÓW OWOCOWYCH

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • apan.keep.pl
  • Podobne

     

    uprawa krzewów owocowych 2 odmiany ELA, UPRAWA KRZEWÓW OWOCOWYCH

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]

    WINOROŚLA:

    Białe w gruncie: Aurora, Bianca, Muszkat Odeski, Arkadia, Festiwalnyj,Muskat Odesskij, Riton, Sevar, .

    Granatowe w gruncie: Cascade, Schuyler, Medina, Wiszniewyj Rannij

    DESEROWE

    Alden, Arkadia, Muskat letni, Polar, Prim, Suzi, Skarb Panoni, Królowa Winnic

    PRZEROBOWO-DESEROWE

    Bianca, Schuyler, Viktoria

    PRZEROBOWE

    Aurora, Festiwalnyj, Medina, Muskat Odesskij, Riton, Sevar, Wiszniewyj Rannij

    ALTANOWE

    Alwood, Fredonia, Lidia, Ontario

    TUNELOWE-SZKLARNIOWE

    Skarb Pannoni, Królowa Winnic, Frankentchol

    ODMIANY W GRUNCIE

    AURORA Pochodzenie: Klasyczny mieszaniec francusko-amerykański z udziałem
    Przeznaczenie:Odmiana typowo przerobowa. Nadaje się jako składnik kupażu do wyrobu win białych oraz do produkcji soków. Walory użytkowe: Łatwa w uprawie i mało wymagająca odmiana, dobrze sprawdzona w polskich warunkach. Jakość wina nie zawsze zadowala konsumentów, dlatego Aurora ma ograniczone zastosowanie w profesjonalnej produkcji winiarskiej. Dobra odmiana na soki.
    Wymagania dotyczące lokalizacji:Niewielkie. Odmiana nadaje się do uprawy praktycznie we wszystkich regionach Polski, a także na gorszych stanowiskach (np. tereny płaskie, zbocza inne, niż południowe).Odporność na choroby: Na choroby grzybowe wysoka, zwykle nie wymaga ochrony chemicznejWytrzymałość na mróz:
    Bez szkody znosi mrozy do–28°C. Pora dojrzewania: Wczesna – zbiór owoców około połowy września, przy dojrzałości 150–200 g/l cukru. Dojrzewa niezawodnie nawet w gorszych latachPlenność: Wysoka, na poziomie 150–200 kg/ar.
    BIANCA Pochodzenie: Mieszaniec złożony z przewagą Vitis vinifera – Eger 2 (klon odmiany Villard Blanc) x Bouvier. Odmiana uzyskana w 1963 r w instytucie winogrodnictwa i winiarstwa w Egerze Przeznaczenie:Odmiana w zasadzie przerobowa, chociaż w uprawie amatorskiej bywa wykorzystywana jako deserowa. Służy do wyrobu białych win stołowych i musujących oraz na soki. Walory użytkowe: Bianka jest obecnie jedną z popularniejszych odmian mieszańcowych na białe wina. Jest uprawiana przede wszystkim na Węgrzech (ok. 1000 ha towarowych winnic), a ostatnio także w Szwajcarii, w Austrii i w Niemczech.
    W Polsce odmiana ta jest znana od dwudziestu lat i dobrze sprawdzona.
    Nie sprawia większych problemów w uprawie, regularnie plonuje i daje dobrej jakości wino. Ze względu na wysoką odporność na choroby grzybowe doskonale nadaje się do upraw ekologicznych.Wymagania dotyczące lokalizacji: Bianka dobrze sprawdza się w uprawach towarowych w południowej i zachodniej Polsce, na nasłonecznionych, osłoniętych i chronionych przed silnym mrozem stanowiskach. Najlepszą jakość wina uzyskuje się na glebach średnio urodzajnych i umiarkowanie wilgotnych, jak gleby lessowe, niezbyt ciężkie gleby gliniaste i piaszczysto-gliniaste, na łagodnych zboczach południowych i zachodnich. Odmiana jest mało odporna na suszę.Odporność na choroby i szkodniki: Odporność na mączniaka rzekomego prawie zupełna, również na pozostałe choroby grzybowe odmiana jest wystarczająco odporna. Wytrzymałość na mróz: Krzewy bez większych uszkodzeń znoszą mrozy do –25°C. Po uszkodzeniach dość dobrze się regeneruje.Pora dojrzewania: Średnio wczesna. Zbiór owoców na wino zwykle po 20 września, przy dojrzałości rzędu 180–200 g/l cukru. Podczas ciepłej, pogodnej jesieni można zbierać owoce w początkach października, gdy osiągną 220–250 g/l cukru (wówczas konieczna ochrona przed ptakami).
    Plenność: Odmiana owocuje dobrze i regularnie, zwykle powyżej 150 kg/ar.
    Prowadzenie krzewów:W naszych warunkach najlepiej sprawdza się się jedno- lub dwuramienna forma Guyot lub sznur stały (Casenave). Cięcie długie, a na gorszych glebach średnio długie, przy obciążeniu 6–8 pąków na m2.Podkładki: Najczęściej stosuje się Teleki 5C

    CASCADE  Pochodzenie: Klasyczny mieszaniec francusko-amerykański Odmiana rozpowszechniona głownie w USA i Kanadzie.Przeznaczenie:Do wyrobu win czerwonych. Walory użytkowe: Od dawna rozpowszechniona w Polsce odmiana typowo przerobowa, wczesna, łatwa w uprawie i mało wymagająca. Wymagania dotyczące lokalizacji: Uprawa Cascade jest możliwa praktycznie na terenie całego kraju. Nadaje się także dla gorszych lokalizacji, gdzie inne czerwone odmiany nie zawsze dojrzeją Odporność na choroby: Wysoka. Odmiana jest prawie zupełnie odporna na choroby grzybowe i w przeciętnych latach może być uprawiana bez ochrony chemicznej Wytrzymałość na mróz: Bez większej szkody dla owocowania znosi mrozy do –27°C. Pora dojrzewania: Wczesna. Zbiór owoców najczęściej około połowy września, gdy owoce osiągają 160–190 g/l cukru. Dojrzewa niezawodnie nawet w gorszych lokalizacjach; Plenność: Wysoka, zwykle powyżej 150 kg/ar. 
    MUSZKAT ODESKI   Pochodzenie: Mieszaniec złożony Odmiana uzyskana w instytucie winogrodnictwa i winiarstwa im. W.E. Tairowa w Odessie. Przeznaczenie:
    Odmiana typowo przerobowa – służy do wyrobu win białych, także win likierowych i musujących oraz na soki. Walory użytkowe: Muszkat Odeski jest odmianą dość dobrze sprawdzoną w różnych regionach Polski. Wykazuje u nas dobre walory uprawowe i umożliwia otrzymanie bardzo wysokiej klasy wina, nie ustępujące jakością klasycznym muszkatom V. vinifera. Jest to z pewnością jedna z najbardziej obiecujących odmian dla upraw towarowych w cieplejszych rejonach Polski.
    Wymagania dotyczące lokalizacji: Bez większego ryzyka odmiana ta może być uprawiana na towarowa skalę w południowej i zachodniej Polsce, w miejscach położonych do 300–350 m n.p.m. Wymaga jednak stanowisk dobrze nasłonecznionych, osłoniętych i chronionych przed silnym mrozem oraz gleb odpowiednio żyznych i zasobnych w wodę Odporność na choroby: Na choroby grzybowe wystarczająca, jedynie w niekorzystnych latach przy silniejszej infekcji mączniaka rzekomego konieczna jest ochrona chemiczna. Wytrzymałość na mróz: Krzewy bez większych uszkodzeń znoszą mrozy do –24°C. Pora dojrzewania:
    Średnio wczesna. Zbiór owoców zwykle ok. 20 września, przy dojrzałości rzędu 180–220 g/l cukru. Przy późniejszym zbiorze owoce dość szybko tracą kwasowość.
    Plenność: Regularna i średnio wysoka, na poziomie ok. 150 kg/ar. Prowadzenie krzewów:Najlepiej w formie Guyota na podwójnym pniu. Z uwagi na silniejszy wzrost poleca się dłuższe cięcie łozy przy obciążeniu 8 pąków

    IZA ZALIWSKA prawdopodobnie siewka odmiany Seneca; Gatunek:Vitis labrusca;

    Kraj pochodzenia:Polska; Orientacyjny termin dojrzewania:11-20.08;

    Mrozoodporność:-26 st.;Kolor gron:żółto-zielone;Zastosowanie :deserowe;

    Opis: Odmiana o nieustalonym pochodzeniu. Siewka znaleziona po wojnie w Puławach przez prof. Zaliwskiego. Istnieje prawdopodobieństwo, że jest to polska mutacja odmiany Seneca. Jedna z najwcześniejszych odmian dla polskiego klimatu. Ze względu na wczesność dojrzewania (owoce gromadzą dość dużo cukrów przed całkowitym dojrzeniem), niezłą odporność na choroby i wysoką mrozoodporność - atrakcyjna odmiana dla amatorskich nasadzeń na terenie całego kraju.

    ARKADIA (syn. Nastia). No­wość hodowli ukraińskiej. Pora dojrzewania  owoców  wczesna. Grona duże, dobrze wypełnione. Jagody duże, w uprawie pod osłonami bardzo duże, cylindry-czno-jajowate, żółtawe. Miąższ zwarty, mięsisty, bardzo smacz­ny. Plenność wysoka. Wytrzyma­łość na mróz i odporność na choroby grzybowe nieco podwy­ższona w stosunku do odmian winorośli właściwej o zbliżonych cechach użytkowych. Do uprawy w nasłonecznionych i zacisznych miejscach ogrodu lub pod osło­ny. Dekoracyjne, atrakcyjne owo­ce.Odmiany ogólnoużytkowe (przerobowo-deserowe)

    SCHUYLER. Znany w Polsce mieszaniec europejsko-amery-kański. Owoce dojrzewają bar­dzo wcześnie, niekiedy już w końcu sierpnia. Na wino zbiera się je pod koniec września. Gro­na średnie lub duże, często roz­gałęzione, stożkowato-cylindryczne, średnio zwarte. Jagody średnicy ok. 15 mm, kuliste, gra­natowe z popielatym nalotem woskowym na powierzchni. Miąższ mięsisto-soczysty, słodki, smaczny. Skórka dość twar­da, kwaskowata. Krzewy niezu­pełnie odporne na mączniaka rzekomego, potrzebne są 2 opry­skiwania w roku. Wytrzymują mróz do -25°C. Wzrost krzewów bardzo silny. Plenność bardzo wysoka. Liście ładne, duże, przebarwiają się w jesieni na bu­raczkowo. Ze względu na niezu­pełną mrozoodporność krzewy wymagają raczej uprawy szpale­rowej lub na średniej wysokości podporach. Łatwiejsza jest wte­dy ochrona chemiczna i okrywa­nie na zimę. Bardzo silny wzrost krzewów daje natomiast możli­wość przestrzennego ich formo­wania. Odmiana dobra dla ama­torów ze względu na wcześnie dojrzewające, ładne owoce oraz bardzo wysoką plenność. Jest również bardzo dekoracyjna pod warunkiem, że wykonywane są zabiegi chemiczne przeciwko mączniakowi rzekomemu. Wy­dajność moszczu wysoka, ale ja­kość wina przeciętna.

    Festiwalnyj. Mieszaniec zło­żony wyhodowany w Mołdawii. Pora dojrzewania owoców śred­nio wczesna, dojrzałość zbiorczą owoce osiągają zwykle w trzeciej dekadzie września. Grona śred­niej wielkości, cylindryczne, mocno zwarte. Jagody raczej małe, prawie kuliste, jasnozielo­ne z różowoliliowym rumieńcem. Miąższ soczysty, winno-słodki. Plenność bardzo wysoka. Wy­trzymuje do -25°C. Odporność na mączniaki zupełna, krzewy nie wymagają ochrony. Mocne, zwarte grona mogą być poraża­ne przez szarą pleśń. Wydajność moszczu wysoka. Wino bardzo dobrej jakości, o pełnym, kwiato­wym aromacie.

    Medina. Odmiana mieszańco­wa pochodzenia węgierskiego.

    Pora dojrzewania owoców śred­nio wczesna, zbiór na wino pod koniec września. Grona średniej wielkości, dobrze wypełnione. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, granatowe. Czer­wony barwnik zawarty jest w skórce, miąższ ma barwę zielon­kawą. Plenność wysoka. Wytrzy­małość na mróz podwyższona do -25°C. Odporność na choro­by wysoka, możliwa uprawa bez ochrony chemicznej. Wino bar­dzo dobrej jakości, o wyczuwal­nym muszkatowym aromacie i stosunkowo niskiej zawartości kwasów organicznych, jasno-czerwone. Jedna z najbardziej obiecujących odmian przerobo­wych do uprawy w polskich wa­runkach klimatycznych.

    Riton. Mieszaniec wyhodowa­ny w Mołdawii. Pora dojrzewania

    owoców dość późna, dlatego odmianę tę można uprawiać tyl­ko w najcieplejszych rejonach Polski, na najlepszych stanowi­skach. Owoce należy zbierać jak najpóźniej, przed pierwszy­mi przymrozkami jesiennymi. Plenność bardzo wysoka. Gro­na średniej wielkości do du­żych, stożkowate, dobrze wy­pełnione. Jagody średniej wielkości, kuliste, zielonkawe. Miąższ średnio zwarty, nieco śluzowaty, kwaskowaty. Krze­wy wytrzymują do -23°C. Od­porność na choroby wysoka, w przeciętne lata krzewy nie po­trzebują ochrony. Wino dobrej jakości (nawet z niezupełnie dojrzałych owoców), aromaty­czne, o podwyższonej zawarto­ści kwasów organicznych.

    Sevar. Mieszaniec złożony, wyhodowany na Morawach. Owoce dojrzewają średnio wcześnie, zbiór na wino w dru­giej połowie września. Grona średniej wielkości lub małe, średnio zwarte. Jagody raczej małe, kuliste, czarnogranatowe z jaśniejszym nalotem wosko­wym na powierzchni. Miąższ so­czysty, słodki, smaczny. Moszcz czerwony, barwiący. Plenność wysoka. Wytrzymuje mrozy w granicach -23, -25°C. Odpo­rność na choroby wysoka, krze­wy mogą być uprawiane bez ochrony chemicznej. Jedna z nielicznych odmian, z której owoców można w polskim klima­cie uzyskać dobrej jakości czer­wone  wino.  Jest ono  bardzo

    smaczne, o oryginalnym, zioło­wym aromacie.

    Wiszniewyj Rannij. Odmiana | mieszańcowa pochodzenia ukra­ińskiego, otrzymana z udziałem winorośli amurskiej. Pora dojrze­wania owoców średnio wczesna, zbiór pod koniec września lub na początku października. Grona średniej wielkości, stożkowate, często z bocznym skrzydełkiem. Jagody średniej wielkości, kuli­ste, granatowe. Miąższ soczysty, | barwiący. Plenność wysoka. Wy­trzymuje mrozy do -25°C. Odpo­rność na mączniaka rzekomego i szarą pleśń dość wysoka. W przeciętne lata nie wymaga opry­skiwania.   Krzewy wrażliwe na mączniaka prawdziwego.

    ODMIANY ALTANOWE

    Alwood. Klasyczny miesza­niec pochodzący z USA. Pora dojrzewania owoców średnio wczesna do średnio późnej, za­zwyczaj koniec września. Grona średniej wielkości, czasem pra­wie duże, cylindryczne, równo­miernie wypełnione, ładne. Jago­dy średniej wielkości, kuliste, granatowofioletowe. Skórka od­dzielająca się od miąższu, kwa-skowata. Miąższ śluzowaty, słodki, średnio smaczny, z dość wyraźnym posmakiem typu la-brusca. Plenność bardzo wyso­ka, zarówno krzewów uprawia­nych na wysokich konstrukcjach, jak i w niskim szpalerze. Wytrzy­małość krzewów na mróz prze­kracza -30°C. Odporność na choroby grzybowe i szkodniki zu­pełna, nie wymaga żadnej ochro­ny. Bardzo dobra odmiana ama­torska do dekoracyjnej uprawy na terenie całego kraju. Wysokie walory dekoracyjne.

    Fredonia. Klasyczny mie­szaniec amerykański o średnio wczesnej porze dojrzewania owoców. Grona średniej wielko­ści, średnio zwarte. Jagody śred­niej wielkości, granatowe z po­pielatym nalotem woskowym. Wzrost krzewów silny. Plenność dobra. Krzewy wytrzymują mróz do -33°C. Odporne na choroby, nie wymagają zabiegów chemi­cznych. Liście ładnie, kutnero-wato omszone. Odmiana nadaje się do uprawy na altanach i in­nych dekoracyjnych konstru­kcjach przestrzennych.

    Lidia (syn. Izabela Różowa).Klasyczny mieszaniec amery­kański o średnio wczesnej porze dojrzewania owoców. Grona średniej wielkości lub małe, cy­lindryczne. Jagody średniej wiel­kości, kuliste, różowe. Skóra od­dzielająca się od miąższu, kwa-skowata. Miąższ śluzowaty, w pobliżu nasion galaretowaty, cierpko-słodki, o wyraźnym aro­macie labrusca. Plenność dobra, pod warunkiem wysokiego i prze­strzennego formowania krzewów oraz długiego cięcia łozy owoco-nośnej. Wytrzymuje mrozy ok.       -30°C. Odporność na choroby zu­pełna, nie wymaga żadnej ochro­ny.

    Ontario. Klasyczny miesza­niec amerykańsko-europejski o wczesnej porze dojrzewania owoców. Grona średniej wielko­ści, często rozgałęzione, prze­ważnie średnio zwarte. Jagody kuliste, średniej wielkości, czasem prawie duże, jasnozielone, a od strony nasłonecznionej białawozielone, nawet z ciemniej­szym rumieńcem. Wzrost krze­wów silny lub dość silny. W szpa­lerze na żyznej glebie krzewy rosną silnie, ale słabo plonują. Wysoki plon owoców można uzy­skać, prowadząc krzewy wysoko i stosując długie cięcia na owo­cowanie. Typowa odmiana altanowa. Nie wymaga ochrony chemicznej nawet w niekorzyst­ne lata. Wytrzymuje mrozy do -30°C. Dzięki dużym i ciemno­zielonym liściom krzewy mają dużą wartość dekoracyjną. Po­wszechnie uważa się, że jest to jeden z najlepszych mieszańców klasycznych. Jest odmianą ro­dzicielską wielu odmian (Himrod, New York Muscat, Schuyler i in.). Wartość użytkową owoców obni­ża obecność „lisiego" posmaku. Pomimo tej cechy ładnie wyglą­dające i słodkie owoce znajdują wielu zwol

    ODMIANY SZKLARNIOWE

    Skarb Panonii Rodzice:Królowa Winnic x Cegled Szepe; Gatunek:Vitis vinifera;

    Kraj pochodzenia:Węgry; Smak:neutralny;Orientacyjny termin dojrzewania:11-20.09;

    Mrozoodporność:-18 st.; Kolor gron: żółto-zielone;Zastosowanie: deserowe;

    Opis: Popularna deserowa odmiana do uprawy pod osłonami jednak przy pewnej staranności można ja uprawiać w gruncie w cieplejszych rejonach kraju. Jagody o masie od 3 do 5 gram, zależnej od warunków uprawy. Przy nadmiernym zagęszczeniu jagód w gronie zdarza się, że owoce są mniejsze niż w gronach luźnych. Owoce nadają się do konsumpcji, gdy osiągną 13-15% cukru, gdyż przy równocześnie niskiej z...

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mement.xlx.pl
  • Designed by Finerdesign.com