weganska-bogini-w-kuchni full, ebooki
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Wegañska bogini w kuchni Autor: Rory Freedman, Kim Barnouin ISBN: 978-83-246-1683-1 Tytu³ orygina³u: Skinny Bitch in the Kitch : Kick-Ass Recipes for Hungry Girls Who Want Format: 140x208, stron: 184 Zabawna, obsceniczna oda do diety wegañskiej. Dwight Garner, „ New York Times Book Review ” Laska na ostro! • Niebiañskie œniadania dla szczup³ych gwiazd • PMS (Przek¹ski na Menstruacyjne Smutki) • Modne zupy i potrawki • Zabawy dla doros³ych — przystawki • Jeszcze bardziej wyrafinowane pozycje kulinarne Przekonaj siê, co mo¿esz zdzia³aæ na kuchennym blacie • Miêso • Nabia³ • Wêglowodany Jedzenie rz¹dzi. Co do tego stwierdzenia nie ma najmniejszych w¹tpliwoœci. Nie mêczy za bardzo, jest rozkosznie przyjemne i nie trzeba zastanawiaæ siê, czy zadzwoni po wspólnie spêdzonej nocy. Istotne jednak, byœ w kuchni i ¿yciu nie zadowala³a siê œmieciami. I w³aœnie te dwie kwestie — obsesyjna pasja jedzenia i fanatyczna dba³oœæ o zdrowie — sk³oni³y autorki do napisania bestsellerowej Wegañskiej bogini . Nareszcie przestano nam wciskaæ bezwartoœciowe bzdury i stworzono kompletny przewodnik na temat tego, jak od¿ywiaæ siê w³aœciwie oraz cieszyæ jedzeniem. Chcesz wiedzieæ, jak przygotowaæ potrawy, które bêd¹ dobre dla Twojego organizmu, ale nie bêd¹ smakowaæ jak skis³a skarpeta? Na szczêœcie Rory i Kim zajê³y siê tak¿e i tym tematem. Wszystkie wiemy, ¿e ¿ycie bez lasagne to nie ¿ycie, a ciasto czekoladowe jest niezbêdne. Czy wobec tego da siê utrzymaæ cia³o wegañskiej bogini oraz zadowolenie z siebie i satysfakcjê po d³ugim, namiêtnym posi³ku? Laski, jasne, ¿e tak! Has³a do skandowania o ka¿dej porze dnia: • Na pohybel miêso¿ercom! • Krowie mleko dla cielaków! • Koniec zrzêdzenia, to czas jedzenia! • Rusz g³ow¹ i schudnij! • Zupy maj¹ styl! • Kanapka najlepszym przyjacielem kobiety! • Niech stanie siê s³odko! SPIS TRECI Podzikowania . . .9 Wstp . . .11 Wegaskie niadania . . .17 PMS — Przekski na Menstruacyjne Smutki . . .31 Przekski dla dorosych . . .39 Stylowe zupy i potrawki . . .53 Saatki dla boskich tyków . . .61 Bosko sycce kanapki . . .71 wiatowa bogini . . .85 Woska bogini . . .95 Potrawy z maminej kuchni . . .105 Podstawowe posiki wegaskiej bogini . . .121 Boskie sosy i zamienniki produktów mlecznych . . .145 Szczliwe zakoczenia . . .159 Odwieajca mitówka po posiku ...179 Sowniczek . . .180 Indeks przepisów . . .183 Wegaskie NIADANIA Kawa jest szkodliwa dla organizmu i to zy sposób na rozpoczcie dnia. (Jeli to dla Ciebie nowo, przeczytaj „Wegask bogini”, s. 21). Prawdziwe niadanie mistrzów to wiee owoce. Ale w weekendy oraz w dni, w które owoce nie wystarcz, ciesz si poniszymi wegaskimi niadaniami. Francuska „jajecznica” bez jaj Domowe muesli JEDYNA niadaniowa kanapka Ziemniaczana „jajecznica” bez jaj Francuski tost pod pierzynk z nerkowców Podstawowe naleniki Podstawowe muffinki owocowo-orzechowe Koktajle Wegaskie burrito na niadanie Wegomlet z Denver dla dwojga 17 Francuska „jajecznica” bez jaj Porcja dla 3 – 4 osób 400 – 450 g twardego lub bardzo twardego tofu, pokruszonego (użyj dłoni lub widelca) 100 g pokruszonego wegańskiego sera typu cheddar, innego łagodnego, półmiękkiego sera lub łagodnego sera topionego 3 posiekane pędy zielonej cebulki 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżka sosu tamari lub innego sosu sojowego 1 / 2 łyżeczki kurkumy 1 / 2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej 1 / 2 łyżeczki pieprzu 1 / 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego 1 szklanka pokrojonych w plastry grzybów (obojętnie, jakiego rodzaju, lub mieszanych) 2 szklanki świeżych liści szpinaku W duej misce pocz tofu, ser, ce- bulk, czosnek, patki drodowe, sos tamari lub inny sos sojowy, kurku- m, sól i pieprz. Odstaw mieszank na bok. Du patelni teflonow postaw na rednim ogniu i stop na niej olej kokosowy. Na tuszcz wrzu grzyby i sma je, od czasu do czasu miesza- jc, a bd mikkie, przez okoo 1½ minuty. Dorzu szpinak, jeli to ko- nieczne, to po garci naraz, i sma, a licie zmikn, przez okoo 1 mi- nut. Dodaj tofu z dodatkami i sma cao, od czasu do czasu mieszajc, przez 3 – 4 minuty lub tak dugo, a z „jajecznicy” wyparuje cay pyn i bdzie gorca. Podawaj natych- miast. 18 Wegaska bogini w kuchni Domowe muesli 1 szklanka jagód (jeśli użyjesz truskawek, usuń z nich ogonki i pokrój je w ćwiartki) 1 opakowanie (ok. 150 g) sojowego jogurtu waniliowego lub owocowego 2 / 3 szklanki domowego muesli Rozgrzej piekarnik do 150°C. Patki owsiane rozó na duej blasze do pieczenia o wysokich brze- gach i piecz je, od czasu do czasu mieszajc, przez okoo 15 minut, a bd lekko upraone. W midzyczasie w duej misce pocz migday, kokos i sól. W maej misce wymieszaj syrop klonowy, syrop ryowy i olej. Upraone patki wsyp do migda- ów z dodatkami. Nastpnie dodaj wymieszane syropy i dokadnie wszy- stko pocz. Wysmaruj tuszczem blach. Mu- esli rozó równomiernie na blasze i piecz je, mieszajc od czasu do czasu, a bdzie zotobrzowe, przez ok. 20 – 25 minut (mieszanina bdzie wyglda nadal na gorc i mokr — i taka te bdzie w dotyku). Domie- szaj do muesli suszone owoce, a na- stpnie pozostaw cao do zupe- nego wystudzenia w rondlu lub na kratce z piekarnika. (Czekanie, a muesli wystygnie, bdzie tortur. Postaraj si jednak. Ta potrawa jest gorca). Przechowuj w szczelnym pojemniku. DOMOWE MUESLI Porcja na ok. 6 szklanek 2 szklanki płatków owsianych 1 1 / 4 szklanki (100 g) płatków migdałowych 1 / 4 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych 1 / 4 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej 1 / 4 szklanki syropu klonowego 2 łyżki syropu ryżowego 2 łyżki oleju krokoszowego plus niewielka ilość do wysmarowania blachy 1 szklanka suszonych owoców (rodzynek, jasnych rodzynek, żurawiny, posiekanych moreli — możesz wykorzystać jeden rodzaj owoców lub zmieszać je w dowolnej kombinacji) Wegaskie niadania 19
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plmement.xlx.pl
|